Vraag:
We staan als OR een jaar voor de verkiezingen. Onlangs hebben twee OR-leden de OR-verlaten en nu zijn er twee medewerkers die wel willen toetreden tot de OR. Moeten we verkiezingen organiseren?
Antwoord:
In het OR-reglement staat, als het goed is, vermeld hoe vacatures moeten worden opgevuld in de OR. Dat is dus de richtlijn in deze situatie en dat kan per OR anders zijn.
Veelal staat echter in het reglement dat in de eerste plaats kandidaten in aanmerking komen die bij de voorgaande verkiezingen niet zijn verkozen. Zijn die kandidaten er niet dan moeten er inderdaad meestal tussentijdse verkiezingen worden gehouden, tenzij er in het reglement iets staat waardoor tussentijds ontstane vacatures niet behoeven te worden opgevuld (dat is soms bijv. als er binnen afzienbare tijd reguliere verkiezingen plaatsvinden of als een of twee leden minder geaccepteerd wordt). Kandidaten die tussentijds worden gekozen treden overigens altijd af op het moment waarop de kandidaat zou aftreden waarvoor ze in de plaats zijn gekomen.
Veel OR-en hebben te kampen met een tekort aan kandidaten. Ik kan me voorstellen dat jullie denken: we hebben gelukkig twee kandidaten en er komen er waarschijnlijk niet meer. Moeten we dan nu echt verkiezingen gaan houden?
Deze twee plekken kunnen niet zomaar ‘weggeven’ weggegeven worden aan kandidaten die zich spontaan melden. Ook andere medewerkers moeten in de gelegenheid worden gesteld zich kandidaat te stellen. Dat kun je als OR doen door aan te kondigen in de onderneming dat er vacatures zijn en medewerkers op te roepen zich kandidaat te stellen (evt. met de melding dat er al twee kandidaten zijn). Meld zich niemand na zo’n oproep dan mag je er vanuit gaan dat er geen tegenkandidaten zijn en iedereen dus akkoord is met het aanstellen van de twee beschikbare kandidaten. Meld zich echter wel iemand dan zijn tussentijdse verkiezingen inderdaad nodig.